CIRCULAIRE BOUW
Op weg naar circulair dakgrind
Heel wat platte daken worden belast met rolgrind. Het rolgrind voorkomt onder andere dat de dakbedekking opwaait bij hevige wind of storm en biedt bescherming voor uw dak tegen UV-straling. LDG heeft de ambitie om het dakgrind volledig circulair te maken.
De technologie om dakgrind te verblazen (bij opbouw) en af te zuigen (bij demontage), bestaat al. Enkel voor het wassen van het grind, zodat het klaar is voor hergebruik, is er nog geen oplossing.
LDG en zijn projectpartners willen er samen achter komen welke installaties daarvoor nodig zijn, zodat dakgrind in de toekomst eindeloos gerecupereerd kan worden.
Het team zorgt op die manier voor een waardevolle component in de bouw van volledig circulaire, niet-verlijmde daken.
De overheid verplicht ons onze woningen beter te isoleren zodat er geen warmte verloren gaat. Maar zo kan er ook geen verse lucht naar binnen. Een goed ventilatiesysteem is belangrijk voor je gezondheid en voorkomt vochtproblemen.
.
DAKGRIND WASSEN? HET KAN MET LDG BVBA
Groeiende materiaalkosten, voortdurende vernieuwing of verstrengende normen ... Een voor een zijn het redenen om te wensen voor ballastlagen die niet enkel gemakkelijk afneembaar zijn, maar die ook hergebruikt kunnen worden. Het probleem daarmee was dat er geen manier was om het oude, vuile dakgrind te reinigen, tot nu toe. Na een doorgedreven ontwikkeling heeft LDG-bvba, in samenwerking met VLAIO en het WTCB, een oplossing daarvoor wat het wassen van ballastgrind mogelijk maakt, waardoor het hergebruikt kan worden.
In tegenstelling tot andere dakbedekkingen kunnen bij een ballastlaag de onderliggende lagen gemakkelijk vervangen worden indien de ballast er wordt afgehaald. LDG ontlast daarbij zowel grote aannemers als dakwerkers door het grind op te zuigen en te blazen. Manueel grind verwijderen en dragen wordt op die manier overbodig én moeilijk bereikbare daken worden makkelijk ontsloten.
Proper dakgrind is belangrijk om een even waterfiltratie van het hemelwater te blijven garanderen. Indien het dakgrind vervuild is geraakt door bijvoorbeeld mos, wordt een vlotte afvoer van hemelwater verhinderd. Op termijn kan dat dan zorgen voor natte plekken en zelfs lekkages. Het is dus belangrijk om je te verzekeren van schoon ballastgrind.
Daarnaast schrijft ook het reinigingsproces zich mee in op dat ecologisch verhaal. Het gaat namelijk om een gesloten systeem waarin er dus geen druppel water verloren gaat. Bovendien komen er ook geen chemische middelen bij kijken. Zo blijft het rolgrind geschikt voor regenwaterfiltratie en is er geen milieuverontreiniging.
CIRCULAIR BOUWEN
Nu bij de brede bevolking ecologie meer een issue wordt, merken we dat de vraag jaar na jaar blijft stijgen. "Dakgrind is een goed en goedkoper alternatief voor een groen dak dat vaak al 40% duurder is dan een grind- ballastdak." Toch willen we nog een stap verder gaan. Het doel is namelijk om op termijn een volledig circulair dak te ontwikkelen. Daarvoor werken ze samen met VLAIO. "Het idee is om een dak volledig losliggend te kunnen plaatsen. Als er na pakweg twintig jaar nieuwe isolatienormen worden vastgelegd, kunnen we het grind makkelijk opzuigen, de nieuwe isolatie kan worden geplaatst en het dak kan opnieuw probleemloos in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld."